Støt de uafhængige

Den svenske forfatter Kristian Lundberg skriver i en kronik, at vi nærmer os en litterær tilstand, hvor man kan tale om en synlig og en usynlig litteratur vis-a-vis kulturindustrien. Det er ikke kun i Sverige, men også i Danmark, ja, det er et fællesnordisk problem. På avisernes kultursider anmeldes og bringes der interviews med de store forlags forfattere, som også optræder i diverse radioprogrammer og inviteres indenfor i fjernsynsstudierne. Det er påfaldende, at en anden svensk forfatter, Mattias Jeschko-Edberg, har betegnet kulturredaktionerne som de store forlags marketingsafdelingers forlængede arm; problemet er ikke de store forlag, men aviserne, radio- og fjernsynsprogrammerne og i sidste ende læserne, fordi de ikke er nysgerrige efter den usynlige litteratur.

Husk derfor også på og støt de små og mindre uafhængige forlag og boghandlere.

OVO Press, København, Danmark

OVO press udgiver poesi, teori og praksisorienterede skrifter. Ca. halvdelen af forlagets udgivelser er oversættelser. Nogle af udgivelserne trykker forlaget selv i små oplag, mens andre bliver masseproduceret på trykkerier. OVO press blev etableret i 2014 af forfatteren Rasmus Graff, som også driver forlaget på egen hånd i dag.

Sapeur Förlag, Lund, Sverige.

Sapeur förlag kommer ur tidigare projekt som nötts ned av tidens tand: Fragment och Hazard & Palm bokförlag.Vår ambition är att ge ut den litteratur som spelar någon roll för oss. Det är den begränsning som finns. Sapeur förlag är ett löst baserat projekt. Vi är inte intresserade av att få erkännande eller att bygga en platform. Vi tänker inte nå bortom periferin, deras värld är inte vår.

 

[Under udarbejdelse]